BLOG

Mikor beszélünk inkontinenciáról?

Dr. Khatib Abdalla Klinikai Főorvos

2021.01.29

Inkontinencia kezelése IntraLase-rel

Bevezető

Ideális esetben rendszeres időközönként akaratlagosan teljesen ki tudjuk üríteni a húgyhólyagot. Ezen kívül vizelet a hólyagból nem ürül. A folyamatot bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja, nem ritkák a különböző zavarok.

Mit jelent és a tünetek

Inkontinenciának az akaratunktól független vizeletürítést nevezzük. Tünetről kell beszélnünk, hiszen a vizeletvesztés hátterében különböző kórokozók állhatnak: a húgyhólyag záróizmának gyengesége, a hólyagalapot tartó kötőszövet gyengesége, hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitása, gyógyszerek, fejlődési rendellenességek, korábbi sebészeti beavatkozások. 

Stressz inkontinenciáról beszélünk, amikor jellemzően nevetéskor, tüsszentéskor, fizikai aktivitás mellett jelentkezik akaratlan vizeletvesztés.

Az inkontinencia már viszonylag fiatalon jelentkezhet, az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, azonban sajnos a tünetekről a nők többsége nem tesz említést, akár éveken keresztül elviseli a kellemetlen helyzetet.

Az akaratlan vizeletvesztés miatt a páciens lemond bizonyos tevékenységekről, betét viselésére kényszerül, életminősége romlik. Számos ok állhat annak hátterében, hogy nem fordulnak orvoshoz: szégyenérzet, a terápiás lehetőségek ismeretének hiánya, a korábbi kezelések sikertelensége, félelem a műtéttől, a kellemetlen vizsgálatoktól.

A családnak, barátainak sem szívesen beszél róla, miért nem vesz részt aktívabban a kerti munkákban, sportol többet a szabad levegőn?

A kíméletes és hatásos nőgyógyászati lézer segítségével eredményesen tudunk segíteni panaszain.

Az elmúlt időszakban szerencsére a lézertechnológia alkalmazásával lehetővé vált pácienseink jelentős részénél az inkontinencia megszüntetése műtéti beavatkozás, fájdalom és intézeti bennfekvés nélkül.


Kezelési lehetőségek

Az IncontiLase egy egyedi, szabadalmaztatott, nem műtéti, ambulanter elvégezhető intimlézer terápiás eljárás. Eredményesen alkalmazható enyhe és középsúlyos stressz inkontinencia kezelésére.

A kezelést ambulanter végezzük speciális előkészületek nélkül. Mivel teljesen fájdalmatlan, érzéstelenítésre nincs szükség. A kezelés vágás, vérzés és varrás nélkül történik. A beavatkozás után Ön azonnal folytathatja napi tevékenységét.

A lézersugár termikus hatása révén stimulálja a hüvelyfalban a kollagén újrarendeződését, új kollagén szintézisét. A kollagéntermelés fokozódása megerősíti a hüvely tartó funkcióját, megemeli a hólyagalapot, javítja a vizelettartási képességet, csökkenti, vagy megszünteti az inkontinenciát. A hüvelyhámra és a kismedencei kötőszövetre kifejtett hatás révén a normális vizelettartási funkciók visszatérnek.

Kinek ajánljuk

Inkontinencia a közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag idős korban fordul elő. Spontán szülések után már a harmincas évek alatt jelentkezhet a vizelet elcseppenése. Hasonló panaszokról a nők akár 20-30%-a is beszámolhat.

Az inkontinencia eredetének tisztázásában sokat segít a beteg panaszainak meghallgatása, betegségeinek és gyógyszereinek ismerete, fizikális vizsgálat. Ennek során kizárhatjuk a hólyag beidegzési zavarát, fertőzéseket, kifejezett anatómiai eltéréseket. Amennyiben ezek nincsenek jelen, az inkontinenciát az esetek döntő többségében a hólyagalap süllyedése, a hólyagalapot tartó szövetek gyengesége okozza. Ilyenkor jellemzően köhögéskor, tüsszentéskor, sportoláskor jelentkezik vizeletvesztés.

Amennyiben Ön is hasonló panaszokat észlel, az IncontiLase intimlézer kezelés nagy biztonsággal megoldja gondjait, javítja majd életminőségét. Gyakori jelenség, hogy a inkontinencia oka összetett: egyrészt a hólyagnyak túlzott lazasága, másrészt a hólyagot kiürítő izomzat fokozott ingerlékenységei egyszerre áll a tünet hátterében. Ilyenkor kiegészítő gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.

Eredmények

Több tízezer inkontinencia ellenes kezelés eredményei és klinikai tanulmányok alapján az IncontiLase kezelés hatásos és biztonságos és egyre több helyen épül be az inkontinencia kezelésébe.

Elvégzését követően 4 hónappal korábban enyhe és középsúlyos inkontinenciában szenvedő páciensek 95-97 százaléka számolt be érdemi javulásról, közel 70% teljes tünetmentességről.

Az inkontinencia nem sorscsapás többé, amivel együtt kell élnie, hanem olyan állapot, melynek műtét nélküli, fájdalmatlan kezelésével mind több eredményt tudunk felmutatni.

Világújdonság - IntraLase kezelés a húgycső zárófunkciójának javítására

Mint olvashatják, a vizeletvesztés hátterében különböző kórokozók állhatnak: a hólyagalapot tartó kötőszövet lazulása, a húgyhólyag záróizmának gyengesége, a hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitása, gyógyszerek, fejlődési rendellenességek, korábbi sebészeti beavatkozások.

A FOTONA legújabb fejlesztése tovább javítja az elérhető eredményeket: az új intraurethralis (húgycső belső felszínén alkalmazott) kezelőfej alkalmazásával a belső záróizom elégtelenség következményei is gyógyíthatók. Az IntraLase kezelés során helyi érzéstelenítést követően egy fém hólyagkatéterhez hasonló fejjel kezeljük a húgycső belső felszínét.

Az Er:YAG lézersugár termikusan közvetített hatására megváltozik a húgycső hámjának szerkezete: új kollagénrostok képződnek, a szövetek sejtközötti állománya felszaporodik, a hám vastagszik, vérellátása javul. Segítségével a vizelettartási panaszok még több formáját tudjuk sikerrel gyógyítani. Az IntraLase kezelés önmagában is használható, de célszerű az IncontiLase® kezelés kiegészítéseként elvégezni. Az IntraLase kezelés a világon az elsők között vált elérhetővé néhány magyarországi Fotona Lézer Központban.

Források:

Intima.hu

Foglaljon időpontot 1 perc alatt!

Nyugodt környezetben, megbízható és lelkiismeretes hozzáállással várjuk.

Mert az egészség nem játék.

Kérjen időpontot vizsgálatra

Nyitvatartás: H-P 8:00-19:00 | SZ-V: előzetes telefonos egyeztetés alapján


Az időpontfoglalással elfogadja az adatkezelési tájékoztatónkat.

Nyugodt környezet

1 munkanapon belüli válasz

25 évnyi tapasztalat

Kérjen időpontot vizsgálatra

Nyitvatartás: H-P 10-19:00 | SZ 9-13:00


Az időpontfoglalással elfogadja az adatkezelési tájékoztatónkat.

Nyugodt környezet

1 munkanapon belüli válasz

25 évnyi tapasztalat

Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: Laser & Health Academy
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: The Fetal Medicine Foundation
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: Medserv
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: SYNLAB
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: Czeizel Intézet
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: Corden