Szülészeti és nőgyógyászati vizsgálatok, kezelések, nőgyógyászat Törökbálinton

Szülészet-Nőgyógyászat

A vizsgálat minden esetben az Ön megismerésével kezdődik. A beszélgetés során az állapotával kapcsolatos tüneteket, panaszokat, a korábbi, akár más szakterületeket is érintő betegségeket (allergia, magas vérnyomás, cukorbetegség) kell tisztáznunk.

Szülészet- nőgyógyászati vizsgálat részleteiért kattintson a megfelelő témakörre:

Milyen kérdésekre számítsak
 • Hány éves korban jelentkezett az első menstruáció?
 • Mikor volt az utolsó menstruáció első napja?
 • Szabályos-e a menstruációs ciklus (hány naponta jelentkezik, hány napig tart)? Görcsökkel jelentkezik?
 • Volt-e terhessége, szülése?
 • Járt már méhnyakrák szűrésen?
 • Mikor volt legutóbb nőgyógyászati szűrővizsgálaton, mi volt az eredménye?
 • Korábban volt-e valamilyen nőgyógyászati betegsége, műtéte?
 • Van-e, volt-e általános, belgyógyászati jellegű betegsége?
 • Gyógyszereket szed-e, milyeneket?
 • Van-e gyógyszer-, vagy más allergiája?
 • Milyen fogamzásgátló módszert használ?
 • Volt már szexuális kapcsolata? Jelenleg aktív?

Várandósgondozás esetén

 • 3 hetente találkozunk
 • Minden alkalommal részletes vizsgálat történik (ultrahanggal is)
 • Minden alkalom egy tanácsadással zárul, ahol a következő 3 heti időszakra vonatkozóan átbeszéljük a teendőket
Mi a kezelés menete

A megbeszélést követően történik a nőgyógyászati vizsgálat. Elsőként áttekintésre kerülnek a külső nemi szervek: a kisajkak, nagyajkak, hüvelybemenet, csikló, szeméremdomb, gát, valamint a végbélnyílás.

Ezután következik a feltárás, amelyet különböző méretű steril hüvelytükörrel („kacsával”) végzünk. Ekkor válik láthatóvá a hüvelyfal, valamint a méh hüvelyi része (portio vaginalis uteri), vagyis a „méhszáj”. A méhszáj megtekintése kolposzkopiával történik, amely sok mindenre fény deríthet, mint a méhszáj kóros állapota (pl.: méhszájseb), amit lézerrel lehet eredményesen kezelni.

Megtekintés után történik a mintavétel, részben a méhnyak külső felszínéről, részben a méhszájból. A mintavételhez többféle mintavételi eszköz áll rendelkezésünkre, amelyet az anatómiai viszonyoknak megfelelően választunk ki.

A levett kenetet tárgylemezre fixálva küldjük a citológiai laboratóriumba, ahonnan körülbelül 2 hét múlva kapjuk meg az eredményt. Ha szükséges, lehetőség van további vizsgálatok elvégzésére is (pl.: mikrobiológiai mintavétel, HPV-vizsgálatra mintavétel).

Ezt követően kerül sor a tapintásos, ún. bimanuális („kétkezes”) vizsgálatra, amely során a szakorvos, a hasfalon keresztül is megtapintja a kismedencei szerveket, a méhet (alakját, nagyságát, konzisztenciáját), illetve a petefészket.

Milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség

Kiegészítő vizsgálatként segíti a diagnosztikát a hüvelyi ultrahang vizsgálat is, mert tapintással nem minden esetben ítélhetők meg a belső szervek.

Nőgyógyászati magánrendelésünkön többfajta ultrahang technológiát is alkalmazunk. A legkorszerűbb, prémium kategóriájú 2D hasi és hüvelyi ultrahang mellett 3D és 4D ultrahang, illetve babamozi is rendelkezésünkre áll.

A 3D ultrahang a 2D továbbfejlesztése. Ennél a vizsgálófej különböző szögekből készít felvételeket, majd ezekből áll össze a kép. A 4D ultrahang a 3D-s technológiát alkalmazza, az idő dimenziójával kibővítve. Így kapunk 4D felvételeket, amelyeken már mozgóképet láthatunk a babáról.

Emellett rendelkezünk Doppler Color ultrahanggal, amellyel az áramlást tudjuk mérni, amivel kóros esetben súlyos betegségeket tudunk diagnosztizálni (pl.: petefészek rák, méhen kívüli terhesség). Ráadásul a Doppler-ultrahang technikával az anyai és magzati erekben a véráramlás non-invasiv úton mérhető. 

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálatunkon célunk a női kismedencei szervek pl.: méh, petefészkek esetleges betegségeinek elsősorban daganatainak felismerése.

Mi a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat?

A petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata (ultrahang HyCoSy) a meddőségi kivizsgálás elengedhetetlen része. Számos betegség, fertőzés, fejlődési rendellenesség miatt bekövetkezhet a petevezeték elzáródása, melynek következményeként elmarad a megtermékenyülés.

A vizsgálat ambuláns körülmények között történik, egy speciális oldat (kontrasztanyag) beadásának segítségével. A kontrasztanyagot egy igen vékony gumicső (katéter) segítségével juttatjuk a méhűrbe és a petevezetékekbe, a nyakcsatornán keresztül. Így láthatóvá tehető a petevezeték, és a méh ürege is, tisztázhatók a fejlődési rendellenességek, vagy gyulladást követő hegesedés során kialakuló elzáródások.

A vizsgálat ultrahangvizsgálat segítségével történik, így nem kell számolni sugárterheléssel. Enyhe fájdalommal, alhasi görcsöléssel járhat, emiatt a vizsgálat előtt 30-40 perccel görcsoldó, illetve fájdalomcsillapító tabletta bevétele javasolt. A vizsgálatot követően ez az enyhe kellemetlenség azonnal megszűnik.

5 évvel ezelőtt mentem a doktor úrhoz első vizsgálatra. Azóta is hozzá járok, végigkísérte terhességemet, császármetszéssel világra segítette kisfiamat. Neki hála nem lett gond sem velem sem a gyermekemmel, mert időben felismerte a problémát. Egész életemben hálás leszek neki, és mindig hozzá fogok járni ezután is!!

Szilvia

Nagyon kedves, segítőkész volt, minden kérdésemre pontosan válaszolt. Figyelmes volt!

Dorina

Nagyon kedves, segítőkész, alapos orvos. A műtétem előtt minden egyes kérdésemre választ kaptam, és a lehető legjobb kezekben voltam!

Vivien
thin

Foglaljon időpontot 1 perc alatt!

Nyugodt környezetben, megbízható és lelkiismeretes hozzáállással várjuk.

Mert az egészség nem játék.

Kérjen időpontot vizsgálatra

Nyitvatartás: H-P 8:00-19:00 | SZ-V: előzetes telefonos egyeztetés alapján


Az időpontfoglalással elfogadja az adatkezelési tájékoztatónkat.

Nyugodt környezet

1 munkanapon belüli válasz

25 évnyi tapasztalat

Kérjen időpontot vizsgálatra

Nyitvatartás: H-P 10-19:00 | SZ 9-13:00


Az időpontfoglalással elfogadja az adatkezelési tájékoztatónkat.

Nyugodt környezet

1 munkanapon belüli válasz

25 évnyi tapasztalat

Kérjen időpontot vizsgálatra

Nyitvatartás: H-P 10-19:00 | SZ 9-13:00


Az időpontfoglalással elfogadja az adatkezelési tájékoztatónkat.

Nyugodt környezet

1 munkanapon belüli válasz

25 évnyi tapasztalat

Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: Laser & Health Academy
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: The Fetal Medicine Foundation
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: Medserv
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: SYNLAB
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: Czeizel Intézet
Dr. Khatib Abdalla szakmai partnere: Corden